Melkrobot

Een melkrobot is een melkmachine waarin een koe automatisch gemolken wordt. De robot reinigt de uiers en bevestigt de melkbekers aan de vier spenen van de uier. Hoeve Het Witte Schaap beschikt over 3 melkrobots.

Hoeve het witte schaap

Hoeve het witte Schaap

Elke koe wordt herkend door de machine door middel van een chip in de halsband. Het aantal keer dat de koe gemolken wordt en de melk opbrengst worden geregistreerd. De boer houd de prestaties bij met een computersysteem. Doordat de koe vaker per dag gemolken kan worden neemt de productiviteit van de koe toe. De koe bepaalt zelf wanneer ze gemolken wil worden. Wanneer de koe een ziekte heeft wordt dit duidelijk doordat de productie afneemt. Koeien kunnen zo nodig automatisch extra voedingssupplementen krijgen toegediend.

Een melkrobot is een vaste opstelling van ongeveer 1 bij 6 meter in de melkstal. Bij kleine boerderijen kan 1 box met melkrobot volstaan om de hele veestapel te bedienen. Afhankelijk van de grootte van de veestapel wordt het aantal melkrobots bepaald. Een melkrobot kan per box ongeveer 65 tot 70 koeien 3 keer per dag melken. De 3 robots bij Hoeve het witte schaap zoeken bij problemen automatisch contact met de melkveehouder.

Nieuwschierig geworden? Kijk op de rondleidingen pagina voor de mogelijkheden.